Lån - Allt om Lån från 500 till 10 000 kr

Bästa om Amorteringskrav

Bäst om amorteringskrav

Det finns många banker och hypotek dit man kan vända sig om man behöver hjälp med bolån enligt de amorteringskrav som lagen ställer. Det kan dock vara värt att fundera på om dessa amorteringskrav är rimliga för att du på lång sikt ska kunna bo kvar i bostaden.

Det finns många förändringar som kommer att inträffa som gör att din boendekalkyl måste uppdateras och höjas kraftigt.

Bästa inställaning till amorteringskraver

Du kommer få tips på hur du ska förhålla di till amortering, amorteringskrav samt skydda dig för kommande höjda kostande för ditt boende.

För att du ska vara så väl förberedd som möjligt inför kommande förändringar på bostadsmarknaden bör du tänka på detta:

  • För varje miljon kronor du lägger på en ny bostad ska du kunna betala 5000 kr i ränta plus amortering för att vara bättre skyddad när räntan stiger och bostadspriset sjunker.
  • Du bör vara medveten om att bostadspriserna kommer sjunka och sjunka kraftigt när räntan går upp till 10%.
  • Det har under lång tid varit bättre att köpa hyra än att hyra bostad men när bostadspriserna sjunker är det bättre att hyra än att köpa.
  • Om värdet på bostaden sjunker under bostadslånet kommer banken kunna tvinga dig att sälja eller löser in din bostad även om du har en bra ekonomi.
  • Det är egentligen bättre och mer fördelaktigt att köpa en bostad när räntan är 10% än när den är 2% även om boendekostnaden blir högre just när du köper bostaden. Detta tack vare lägre bostadspriser.

Största påverkan på boendekostnad

Det finns några faktorer som mer än andra kommer ge upphov till ökande boendekostnad och sjunkande bostadspriser.

Prioritet Störst påverkan Kommentar

1

Bostadsräntan Ingen annat påverkar boendekostnaden lika mycket som bolåneräntan. Om räntan ökar till 10% blir räntekostnaden 500% högre än när räntan är 2%. För en bostad på 4 Mkr med max lån innebär det 4 000 000 x 0.85 x 0.08 x 0.75 = 204 000 kr/år

2

Ränteavdraget Att ränteavdraget kommer att förändras är helt klart för att dämpa bostadspriserna men frågan är hur snabbt. När ränteavdraget försvunnit helt blir det cirka 25% dyrare med bolånet. För en bostad på 4 Mkr med maximalt lån och 10% ränta innebär det 4 000 000 x 0.85 x 0.10 x 0.25 = 85 000 kr/år

3

Fastighetsskatten När fastighetsskatten återinförs och om det blir på samma nivå som tidigare kommer räntekostnaden stiga med cirka 1% mot idag. Detta innebära att bostaden på 4 Mkr som har ett taxeringsvärde på 3 Mkr kommer kosta 30 000 kr/år ytterligare.

4

Fallande
bostadspriser
Att bostadspriserna kommer falla när räntan blir 10% år uppenbart men hur snabbt och med hur mycket är osäkert. För att bostadsrättsinnehavare med vanliga löner ska klara av räntorna kommer bostadspriserna vara tvungna att halveras om räntan blir 10%. Detta innebär att det kostar 2 000 000 kr för den som äger en bostad som ursprungligen hade ett värde på 4 MKr.

Andra bra amorteringskrav och banker

Du kan hitta mycket intressant om amorteringskrav och skenande bopriser och finansinstitut utanför Sverige. Genom att skaffa sig en nyanserad bild av bostadsmarknaden kan du ta bättre och långsiktigt mer hållbara beslut hur du vill agera på bostadsmarknaden.


Summor att lån med Lånet

Här är de vanligaste lånsummorna från 500 kr upp till 500 000 kr som är brukliga lånebelopp för olika lån. När du trycker på något ser du direkt alla de billigaste låneföretagen för varje belopp på lånen.

Längd på Lånet

De lån som du tar kan du ha varierande länder som du får tillgång till pengarna. Den kortaste låneperioden är på 15 dagar och det finns vissa lån som erbjuder fast ränta så länge som 15 år.

Generellt är det högre ränta på korta lån och lägre ränta på långa lån. När du klickar på någon av lånetiderna nedan hittar du alla företag som erbjuder denna typ av lån.

Långivare av Lån

Ifall du klickar på någon av långivarna av Lån nedan visar ni dig direkt vilka villkor låneföretagen erbjuder för lånet men även hur höga deras räntor och avgifter är.

Mer fakta om Lån

Mer intressant om lån, lånetyper, lånetider och lånesummor.


Meny - Lån
Till förstasidan på www.lanen.se Högst upp på sidan Längst ned på sidan
Bäst lån SMS-lån Blancolån Nyheter