Lån - Allt om Lån från 500 till 10 000 kr

Allt om bra och billiga Bolån

Bolån är en form av lån som man tar med bostaden som säkerhet. De flesta som tar ett bolån gör detta för första gången i samband med att de köper en bostad.

Totalt har svenskarna bolån på över 3000 miljarder kronor vilket är ganska mycket pengar. Varje svensk har i snitt bolån på omkring 350 tusen kronor.

Lånetak

Under lång tid har det diskuterats att införa ett lånetak för att förhindra personer med tveksam betalningsförmåga att ta för stora bolån till den nyinköpta bostaden. Främst anledningen till ett bolånetak är att minska risken för en bolånebubbla som spricker när priserna på bostäder går ner.

Det har funnits flera olika förslag på bolånetak som t.ex. att bostadsinnehavarna ska maximalt få låna 400% av sin disponibla inkomst, eller att man maximalt ska få låna upp till 85% av bostadens värde.

Amorteringskrav

Efter den 1 maj 2016 gäller det amorteringskrav på bostäder.

Detta innebär att den som lånat mer än 70% ska amortera 2% av lånebeloppet årligen ner till dess att lånebeloppet.

Om lånedelen är mellan 50-70% av värdet ska lånet amorteras med 1% varje år.

Långivare av bolån

De bästa bolånen hittar du hos de större lånehypoteken och affärsbankerna. Dels finns så kallade bottenlån som har mycket låga räntor men som man ofta bara får ta upp till 75% av bostadens värde. För överskjutande del av lånet används så kallade topplån som ofta ha betydligt högre ränta och kan liknas med vid ett blancolån eftersom det är större risken att banken inte får tillbaka sina utlånade pengar.

Billigaste och lägsta bolånet

Bolånen har inte varit så billiga som de är nu på mycket länge. Det går att få bolån på flera miljoner kronor med en fast ränta på bara 0.01%. Du kanske inte tror det men det finns många som bara betalar 0.01% på sina bolån.

Hur gör man för att få så låg ränta kan man undra? Du kan inte förhandla dig till den räntan men om du jobbar på en större bank kan du faktiskt få en så låg ränta eftersom de i vissa avtal är specificerat att räntan för anställda ska ligga ett visst antal procentenheter under den listade utlåningsräntan men att räntan alltid ska vara positiv. Om då den vanliga utlåningsräntan blir låg så behöver de anställda på banken knappt betala någon boränta alls, utan bara 0.01%.


Summor att lån med Bolånet

Här är de vanligaste lånsummorna från 500 kr upp till 500 000 kr som är brukliga lånebelopp för olika lån. När du trycker på något ser du direkt alla de billigaste låneföretagen för varje belopp på lånen.

Längd på Bolånet

De lån som du tar kan du ha varierande länder som du får tillgång till pengarna. Den kortaste låneperioden är på 15 dagar och det finns vissa lån som erbjuder fast ränta så länge som 15 år.

Generellt är det högre ränta på korta lån och lägre ränta på långa lån. När du klickar på någon av lånetiderna nedan hittar du alla företag som erbjuder denna typ av lån.

Långivare av Lån

Ifall du klickar på någon av långivarna av Bolån nedan visar ni dig direkt vilka villkor låneföretagen erbjuder för bolånet men även hur höga deras räntor och avgifter är.

Mer fakta om Bolån

Mer intressant om lån, lånetyper, lånetider och lånesummor.


Meny - Lån
Till förstasidan på www.lanen.se Högst upp på sidan Längst ned på sidan
Bäst lån SMS-lån Blancolån Nyheter