En e-legitimation kan liknas vid en legitimation såsom körkort eller ID-kort men e-legitimationen används för att kunna legitimera på nätet.
e-legitimationen kallas även e-leg eller e-ID men kan också benämnas BankID.
e-legitimationen kallas även BankID i vissa sammanhang och hos vissa banker och andra utgivare sätter sitt eget namn före e-legitimationen t.ex. Nordeas e-legitimation.
I grund och botten är alla e-legitimationer och BankID samma sak och fungerar på samma tjänster.
E-Legitimationen är en standardiserad säkerhetslösning som kan användas för många olika e-tjänster på internet oaktat myndighet, företag eller kommun som har e-tjänsten.
Syftet med e-legitimation är att kunna legitimera sig säkert på internet. E-legitimationen kan användas både av privatpersoner och företag.
Allt fler tjänster där e-legitimation används kommer fram och de mest kända är att kunna deklarera via nätet hos Skatteverket, begära föräldrapenning hos försäkringskassan.
Fördelar med e-legitimation är flera och många e-tjänster på internet är att det går mycket enklare eller snabbare att hantera sina ärenden jämfört med pappersblanketter. Några av de mest uppenbara fördelarna är:
Det finns tre olika typer av e-legitimation.
e-legitimationens giltighetstid för e-legitimation på fil är mellan ett och två år beroende på bank och därefter måste den förnyas. För e-legitimation på ett fysiskt kort så är giltighetstiden oftast 5 år och det kan den även vara på mobil.
Utgivare av e-legitimation är banker och Telia men åldersgränsen varierar hos utgivarna. För att få en e-legitimation krävs att du har ett svenskt personnummer och att du är myndig. Flera banker utfärdar dock BankID = e-legitimation till sina kunder från 16 års ålder eller t.o.m. 13 år om man har BankID på kort.
För att utfärda e-legitimation måste den utfärdande banken veta vem du är. Därför är det nästan ett krav på alla banker att du har tillgång till internetbank för att du skall kunna få e-legitimation. De banker som utfärdar e-legitimation är följande:
Om du förlorar din e-legitimation skall du genast spärra den. Du spärrar den hos den leverantör som utfärdat den. För mer information om hur du spärrar e-legitimationen hittar du på nätet.
Här är de vanligaste lånsummorna från 500 kr upp till 500 000 kr som är brukliga lånebelopp för olika lån. När du trycker på något ser du direkt alla de billigaste låneföretagen för varje belopp på lånen.
De lån som du tar kan du ha varierande länder som du får tillgång till pengarna.
Den kortaste låneperioden är på 15 dagar och det finns vissa lån som erbjuder fast ränta så länge som 15 år.
Generellt är det högre ränta på korta lån och lägre ränta på långa lån.
När du klickar på någon av lånetiderna nedan hittar du alla företag som erbjuder denna typ av lån.
Ifall du klickar på någon av långivarna av Lån nedan visar ni dig direkt vilka villkor låneföretagen erbjuder för lånet men även hur höga deras räntor och avgifter är.
Mer intressant om lån, lånetyper, lånetider och lånesummor.