
Frågor och svar om amorteringskrav
Här finns alla relevanta frågor och svar om amorteringskravet och reglerna för amortering samlade på ett ställe.
Du är varmt välkommen att komplettera med fler frågor & svar gällande kravet på amortering.
Allmänna frågor om ränteavdraget
- Varför införs amorteringskravet?
Skuldsättningen hos hushållen är alldeles för hög vilket gör att väldigt få klarar av en ränta på 10% vilket den var för ett antal år sedan och kommer bli igen.
- Kommer skuldsättningen minska tillräckligt efter att amorteringskravet införts?
Amorteringskravet ensamt kommer inte lyckas få en rimlig skuldsättning utan det kommer krävas fler åtgärder från regeringen.
- Från när gäller kravet på amortering?
Amorteringskravet gäller för nytecknade bostadslån fr.o.m. den 2016-06-01.
- Hur mycket måste jag amortera?
2 procent vid lån över 70% av bostadens värde och 1% om lånet ligger mellan 50-70% av värdet vid nyteckning av lån.
- Vad händer om jag byter bank för ett befintligt lån?
Att flytta ett lån innebär inte att lånet nytecknas och där med undviks kravet på amortering.
- Jag köper en nyproducerad bostad, vad gäller då?
Det är inget krav på amortering för nyproducerade bostäder de första 5 åren.
- Gäller amorteringskravet för gamla lån?
Nej, amorteringskravet gäller bara om du nytecknar ett lån eller utökar ett befintligt lån men då gäller det för hela lånet.
- Gäller amorteringskravet om jag ändrar ett lån från rörligt till fast?
Nej, amorteringskravet gäller inte om du skriver om ett lån.
Frågor gällande skuldsättning
- Vilka åtgärder krävs för att få ned den svenska skuldsättningen på en mer rimlig europeisk nivå?
Regeringen kommer att bli tvungen att ta till tre åtgärder för att åtgärda problem på bostadsmarknaden.
- Minska ränteavdraget
- Återinföra fastighetsskatten
- Sänka reavinstskatten
- Varför ska ränteavdraget minskas?
Det är osunt att bostadsägare ska subventioneras med ränteavdrag och genom att minska ränteavdraget blir det dyrare att bo vilket kommer sänka bostadspriserna vilket minskar skuldsättningen på sikt. Dessutom kan regeringen sedan höja ränteavdraget när räntan ökar till 10% och bostadspriserna fallit.
- Varför ska fastighetsskatten återinföras?
Fastighetsskatten är i grund och botten en sund skatt som ingen kan smita ifrån även om man bor utomlands eller anlitar skickliga skattejurister. Att återinföra fastighetsskatten kommer göra det dyrare att bo vilket sänker priserna på bostäder och minskar skuldsättningen på sikt. Även här kan regeringen minska fastighetsskatten när räntan återigen blivit 10% och bopriserna har fallit kraftigt.
- Varför ska reavinstskatten vid försäljning minska?Genom att minska reavinstskatten samtidigt som fastighetsskatten återinförs kommer inlåsningseffekten, som innebär att äldre bor för stort för länge, minska vilket ger upphov till större utbud och lägre priser på bostäderna. Många äldre komme rinte ha råd att bo kvar i stora dyra bostäder men tjänar mycket mer på att sälja fastigheten.
- Varför ska man tvingas att amortera?
Priserna på bostäder har ökat under lång tid i och med att räntan har sjunkit. När räntan är som lägst blir bostadspriserna som högst. När räntan sedan stiger kommer boendekostnaden stiga markant och priserna sjunka kraftigt. Du kan också säga att amorteringen innebär att du sparar pengar i bostaden med hög ränta samtidigt som du minskar risken att bli vräkt när räntan ökar.
Frågor om framtida förändrade boendekostnader
- Kommer bostaden bli högre värderad om jag renoverar köket eller badrummet?
Tyvärr värderas bostaden uppåt endast om de skett en avsevärd förändring vilket en renovering av badrum eller kök inte klassas som.
- Vad händer om priset värdet på bostaden sjunker?
När värdet på bostaden sjunker ,då t.ex. ränteavdraget minskas, så kommer du bli tvungen att amortera mer per månad eftersom större andel av lånet hamnar över 70% och dessutom minskas din avdragsrätt för räntekostnaden.
- Hur mycket dyrare blir det i och med amorteringskravet?
Om man räknar med att man lånar maximala 85% till en bostad som kostar 4 miljoner kronor, d.v.s. 3.4 miljoner kr, och har ett taxeringsvärde 75% av priset kommer amorteringskravet och andra förändringar som kan komma att införas inom kort påverka boendekostnaden på följande sätt:
- Amorteringskravet: Du kommer bli tvungen att betala 68 000 kr mer på år än utan amortering.
- Fastighetsskatten: Fastighetsskatten var tidigare 1% av taxeringsvärdet vilket är rimligt att blir när den återinförs. Detta innebär att bostaden kommer att kosta 30 000 kr mer på år.
- Ränteavdraget: Att ränteavdraget kommer förändras är uppenbart. Hur mycket detta påverkar beror på ränteläget och hur snabbt ränteavdraget fasas ut. Räntan kommer någon gång bli 10% och om ränteavdraget har fasats ut helt och hållet till dess kommer kostnaden för bostadens lån öka kraftigt från 47 000 kr/år (vid en räntenivå på 2 %) till 340 000 kr/år utan ränteavdrag vid 10% ränta.
- Reavinsten: En framtida minskning av reavinsten kommer inte påverka månadskostnaden på något sätt men de som funderar på att sälja bostaden kommer ha mindre anledning av att bo kvar under för lång tid.
- Summa boendekostnad: Totalt kan boendekostnaden komma att öka med 438 000 kr/år eller cirka 36 000 kr/mån. Detta kommer dock inte inträffa över en natt och priserna på bostäder kommer sjunka kraftigt så att man inte behöver låna lika mycket när man skaffar en bostad. Detta gör att skuldsättningen kommer minska bland hushållen på sikt.
Frågor & råd om att lån till bostaden
- Jag har tänkt köpa bostad för första gången, vad ska jag tänka på?
Om du tänkt bo länge i samma bostad ska du betala så mycket för bostaden att du kan betala 5% av inköpspriset i amortering av ränta varje år. Om du köper en bostad för 4 miljoner ska du betal betala 200 000 kr i amortering och ränta varje år. Om du tänkt bo i bostaden bara några år är rekommendationen att hyra och hellre betala en hyra på 15 000 kr/mån.
- Jag har tänkt renovera min lägenhet med hjälp att ett utökat lån. Vad händer då?
Du kommer att tvingas amortera, vilket är mycket sunt i och för sig, men din kostnad varje månad kommer stiga kraftigt. Om du vill renovera ska du göra det eftersom det är mycket bra om du amorterar mycket på lånet innan räntan stiger till 10&.
- Är det en lånebubbla i den svenska bostadsmarknaden?
Ja utan tvekan!. När boräntan blir 10% och bostäderna får bära sina egna räntekostnader kommer månadskostnaderna mångaldigas vilket gör att priserna kommer falla nertill ¼ mot i dag. När detta sker är inte säkert men inom 15 år är rimligt att anta ur ett historiskt perspektiv. Om Sverige inte fått kontroll över prisnivåer och skuldsättningen vid denna tidpunkt kommer kollapsen på bostadsmarknaden vara ett faktum med gigantiska kreditförluster för bankerna och mängder med tvångsförsäljningar.
- Ska jag köpa eller hyra?
Under stor del av 1900-talet och 2000-talet har det varit en fördel att äga sin bostad istället för att hyra men inte alltid. Med tanke på de extrema nivåer bostadspriserna ligger på vid dessa historiskt låga räntor så kommer det bara bli dyrare för de som har lån och priserna kommer falla. Rekommendationen är att inte köpa nu eftersom priserna inte kan stiga så mer eftersom reallönerna inte stiger och att boräntan inte kan sjunka mer. Bostadspriserna kan däremot falla till 50% eller rent av 25% av dagens priser när räntan går upp till 10%. Fundera på hur mycket du har amorterat på din bostad om 10 år när räntan kan återigen vara 10% och vad du tror att den är värd då.
Summor att lån med Lånet
Här är de vanligaste lånsummorna från 500 kr upp till 500 000 kr som är brukliga lånebelopp för olika lån.
När du trycker på något ser du direkt alla de billigaste låneföretagen för varje belopp på lånen.
Längd på Lånet
De lån som du tar kan du ha varierande länder som du får tillgång till pengarna.
Den kortaste låneperioden är på 15 dagar och det finns vissa lån som erbjuder fast ränta så länge som 15 år.
Generellt är det högre ränta på korta lån och lägre ränta på långa lån.
När du klickar på någon av lånetiderna nedan hittar du alla företag som erbjuder denna typ av lån.
Långivare av Lån
Ifall du klickar på någon av långivarna av Lån nedan visar ni dig direkt vilka villkor låneföretagen erbjuder för lånet men även hur höga deras räntor och avgifter är.
Mer fakta om Lån
Mer intressant om lån, lånetyper, lånetider och lånesummor.